Kanada’nın ünlü oyuncuları Paul Gross ve Martha Burns, New York’un Orchord caddesinde bulunan eski bir giyim fabrikasının renkli bir lofta dönüştürülmesiyle hayallerindeki eve kavuşmuşlar. Geri dönüşüm sadece mimaride değil, mobilya ve aksesuarların seçiminde de çıkış noktası olmuş.

Fotoğraflar Bruce Buck (The New York Times).

Paul Gross&Martha Burns

 

 

 

 

 

Neredeyse önceki yüzyıldan kalma dikiş makinesi pedallarının yarattığı çökmeler, mekânın ahşap parkelerinde hâlâ kendini gösteriyor. Tesisat borularının açıkta, korunmasız olarak kullanıldığı iç mimaride, kalay tavan kaplaması orijinal hali ile bırakılmış. Paul Gross, evlerini çevreleyen semtlerin de kendileri gibi değişmeden kalmış olmalarına duyduğu hayranlığı anlatırken, dışarı çıktığı zaman muhitlerindeki terzilerin arkasından koştuğundan şaka yollu bahsediyor.

Lokasyona karar vermelerindeki en büyük etken, çiftin çocuklarının okul seçimleri olmuş. 23 yaşındaki kızları Hannah’nın New York Üniversitesi’ne başlıyor olması ve 19 yaşındaki oğulları Jack’in yakında yine New York’ta bir okula gidecek olması tesadüf değil. Yeni evleri tüm aileyi bir araya toplamış. Paul Gross Broadway’de tekrar canlandırılan Private Lives’da rol alıyor. Çift, Kanada’nın ünlü dizisi Slings&Arrows ile tanınıyorlar.

Söz konusu ev yaşamı olunca gelenekçilikle belli bir yere kadar gelebilen ev sahipleri, loftta yaşamaya başlamalarından birkaç yıl sonra gerçeklerle yüzleşmeye başlamışlar. Geçici çözümlerle önlem alınan mutfak ve banyo fonksiyonlarını yitirmeye başlamış. Yer yer yıkılmalar ve eskiyi korumak adına renove edilmemiş alanın genel bakımsızlığı mekânın keyfini kaçırmış. Binadaki başka bir mekânda hiç akılda olmayan modern bir renovasyon yapan tasarımcı Suchi Reddy’i loftu daha yaşanabilir hale getirmesi için tutmuşlar. Ev sahiplerinin her şeyin olduğu gibi kalması konusundaki değişmez arzularını göz önünde bulunduran tasarımcının tespitine göre eski fabrikada kirişlerin yenilenmesine ihtiyaç duyulmuş. İlk adım olarak elektrik ve su tesisatının değişmesi öngörülmüş. Yenilemenin mevcut yüzeyler ve malzemeler korunarak yavaş ve dikkatli bir şekilde yapılmasına özen gösterilmiş. Mekânın gerçeklik hissi ve karakteristik özellikleri korunmuş. Açık alanda yere kadar uzanan pencereler kullanılmış. Kalay kaplama metal tavan titizlikle temizlenip yama yapılarak kullanılabilir hale getirilmiş. Tasarımcı, endüstriyel havanın en belirgin unsuru olan tavanın merkezinden aşağı uzanan eski demir kirişleri öne çıkarmak istemiş. Evin ahşap parkeleri onarılarak, hareket halinde ortaya çıkan gıcırtılar giderilmiş.

Suchi Reddy, mekânın eski sahiplerinin endüstriyel olarak kullandıkları alanı koruyarak evde ayrı bir yatak odası yapmaktansa yatak odası bölümünü mekândan oval bir ray sistemi ile ayırarak yaratmış. Yarattığı yeni alana Koza ismini veren tasarımcı, yatağın etrafını yarı saydam koton bir perdenin asılı olduğu dairesel bir ray ile çevrelemiş. Mekân içinde yeni bir mekân yaratarak eskiyi korumayı amaç edinmiş, evi yenilikçi fikirlerle günümüze uyarlamış. Evde kullanılan pek çok mobilya yansıtılmak istenen dönemin hassasiyetine göre özenle seçilmiş.

Loftun tasarımında kullanılan malzemeler ve dekorasyondaki cesur renklerle bu endüstriyel mekân insana çok sesli bir koro hissi veriyor. 350.000 dolarlık restorasyonun tamamlanmasının ardından ev sahipleri nihayet kendilerine has gelenekleri yaşatma fırsatı bulmuşlar. Geçtiğimiz ay ilk büyük davetlerini Kanada’ya özgü şükran günü ile vererek yeni yaşam alanlarının tadını çıkarmaya başlamışlar.